Verkeersveiligheid

Permanente aandacht nodig

Al jaren behoort Nederland tot de meest verkeersveilige landen ter wereld. Ook de ongevallencijfers ondersteunen dat beeld. Toch is het maar de vraag of dit beeld terecht is. Daarnaast zijn er tal van nieuwe kansen en bedreigingen voor de veiligheid in het verkeer. Zo zijn er tal van ontwikkelingen die de veiligheid kunnen bevorderen, zoals rijtaak-ondersteunende systemen tot zelfs zelfrijdende slimme voertuigen. Daarnaast zijn er tal van ontwikkelingen die juist de verkeersveiligheid bedreigen, denk aan het opvoeren van scooters, de populariteit van E-bikes en gebruik van sociale media in het verkeer.

Onze bijdrage

Door op een slimme manier verkeerssituaties te beoordelen krijg je op ene eenvoudige manier inzicht in de kern van problemen met verkeersveiligheid. In nieuwe verkeerssituaties kan door een analyse van ontwerptekeningen en een locatiebezoek aan een vergelijkbare situatie ene goed inzicht worden verkregen in de veiligheidsrisico’s van nieuwe verkeerssituaties. In bestaande situaties wordt door slim schouwen en analyseren snel duidelijk waar de kern van het probleem zit. Vaak is er dan met eenvoudige middelen al veel te verbeteren.

Alex van der Woerd van Dutch Traffic Consult heeft expertise opgebouwd rond verkeersveiligheid van vrachtverkeer. In de afgelopen vijftien jaar zijn er tal van initiatieven geweest om met name het probleem met dodehoek-ongevallen op te lossen. Al ruim tien jaar is Alex van der Woerd nauw betrokken bij de analyse en oplossing van dit probleem. Vaak zijn deze oplossingen goed bedoeld, maar blijkt de toepasbaarheid in de praktijk beperkt. Daarin begeleiden en adviseren wij gemeenten en bedrijven.

TOEPASSING IN DE PRAKTIJK

In Amsterdam is Alex van der Woerd van Dutch Traffic Consult nauw betrokken bij allerlei verkeersveiligheidsmaatregelen met betrekking tot dodehoek-ongevallen.

Daarnaast voert Alex van der Woerd regelmatig samen met de collega’s van het Adviseursnetwerk Verkeer en Vervoer verkeersveiligheidsanalyses uit om verkeerssituaties veiliger te maken.

Vervoer is altijd in beweging

Kom een keer langs voor een goed gesprek over wat je beweegt.