Blog 10 december 2021

Mobiliteitsarmoede

Het openbaar vervoer heeft onder meer een sociale functie. Het voorziet in de mobiliteit van mensen die geen alternatieven hebben. Je kunt denken aan mensen die niet (meer) een auto kunnen besturen, maar de grootste groep zijn de mensen die geen geld hebben voor een auto.
Blog 15 maart 2021

Sneller met de trein naar Berlijn?

Het lijkt mij heerlijk: sneller met de trein naar Berlijn. Wie wil er nu niet met een hogesneltreinvaart door Duitsland zoeven en in no-time aankomen in de Duitse hoofdstad? Het is comfortabel, ruim, eenvoudig en nog beter voor het milieu ook.
Blog 25 september 2020

Direct Vision trucks

Naar aanleiding van berichten over een dodelijk dodehoek-ongeval op de Jan van Galenstraat in de media zijn discussies losgebarsten op sociale media, vooral over de stelling dat dit soort ongevallen voorkomen kan worden. De discussie gaat zowel over de infrastructuur als over voertuigen.

De “Hollandse kruising” is geen dodehoek-maatregel

Blog 1 september 2020
In Berlijn wil men experimenteren met de zogenaamde "protected intersections", ook wel de "Holländischen Kreuzungen". Daarmee bedoelen ze kruispunten met vrijliggende fietsoversteken op ongeveer vijf meter van de rijbaan, met een verhoogd deel tussen binnenbocht voor autoverkeer en het fietspad.

Is elektrisch wel altijd duurzaam en veilig?

Blog 4 augustus 2020
Als we het hebben over duurzame mobiliteit, dan hebben we het vaak over elektrische auto’s. We hebben het dan over duurzaam in de zin van schone lucht. Onlangs was in het nieuws bestuurders met elektrische auto’s meer schades rijden. Daar blijken veel nuances in te zitten, omdat onvoldoende rekening is gehouden met de hogere kilometrage van de gemiddelde elektrische auto.

Telewerken: what’s new?

Blog 9 april 2020
Een kleine dertig jaar geleden deed ik een afstudeeronderzoek bij Marien Bakker op het ministerie van Verkeer en Waterstaat aan de Plesmanweg in Den Haag. Het onderzoek ging over telewerken als onderdeel van vervoersmanagement. Het idee was als volgt: Het ministerie (en eigenlijk de hele rijksoverheid) heeft verspreid over het land kantoren en waarom zou je, als je daar een vergadering hebt, de rest of een deel van de dag daar niet gewoon achter een bureau kruipen en je werk doen.

Parkeeropbrengsten in Nederland meer dan één miljard per jaar

Blog 2 februari 2020
De Nederlandse gemeenten verwachten in 2020 voor het eerst meer dan één miljard euro aan parkeeropbrengsten te ontvangen voor betaald parkeren. Dat geldt voor zowel losse parkeerkaartjes als voor parkeervergunningen. Dat is heel veel geld. Voor je idee: het is ruim € 100 per auto.

Blokje

Blog 16 februari 2018
Onder pseudoniem Job Dam schreef ik in 2007 onderstaande blog op het intranet van DIVV van de gemeente Amsterdam, getiteld Blokje. Het blokje heeft plaatsgemaakt voor een wissel, maar die zaken hebben wel bijgedragen aan een Sven Kramer die we nu kennen: De grootste schaatser aller tijden.

Verder met verkeersveiligheid

Blog 21 januari 2018
Zaterdag 20 januari 2018 stond Andere Tijden in het teken van verkeersonveiligheid in de jaren 60 en 70. Het aantal verkeersdoden steeg tot meer dan 3.000 in 1972. We waren met z'n allen niet opgewassen tegen de snelle groei van het autoverkeer, maar wilden dat niet aan banden leggen.

De zwarte zijde van spoorboekloos rijden

Blog 7 september 2017
Deze week zijn de Nederlandse Spoorwegen gestart met de uitvoering van de proef "spoorboekloos rijden". Elke tien minuten rijdt er een intercitytrein tussen Amsterdam en Eindhoven. Je zou het kunnen zien als een nadere uitwerking van Rail 21, het ambitieuze investeringsprogramma van het spoorwegennet uit 1988.

Autodelen: waarom paarden blijven aanbieden als de klant een auto wil?

Blog 27 mei 2017
In de afgelopen week is een rapport van het Share-North/CROW en de werkgroep gemeenten van de Green Deal Autodelen over elektrisch autodelen gepubliceerd met als ondertitel “Wenkend perspectief, maar nog geen logische combinatie”. Dit vroeg natuurlijk om een reactie.

Deelauto’s zijn een kans, geen haarlemmerolie

Blog 17 mei 2017
Onlangs lanceerde de gemeente Amersfoort om in een nieuwbouwwijk actief te gaan bemiddelen in deelauto's. Verwacht wordt namelijk dat, wanneer de hele wijk gereed is, wordt een tekort aan parkeerruimte verwacht. Het probleem is ontstaan, toen een van de corporaties een fout maakte bij het intekenen van het aantal parkeerplaatsen.

Drukte in de stad

Blog 10 april 2017
Het wordt steeds drukker in de stad. Er wonen steeds meer mensen en de stad is populair bij toeristen. In de afgelopen vijftig jaar heeft de fietser definitief zijn eigen verkeersruimte gekregen op het fietspad, één van de pijlers onder Duurzaam Veilig. Toch lijkt juist die veiligheid van fietspaden zijn langste tijd te hebben gehad.

Vervoer is altijd in beweging

Kom een keer langs voor een goed gesprek over wat je beweegt.